mai 2007
ma ti on to fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31      
             

Gode tider for norsk sjakk

30.mai.2007 @ 13:03
Det går bra med norsk sjakk om dagen.

Magnus Carlsen imponerer stort i VM-kvartfinalen mot verdensfemmer Levon Aronian. Før matchen tippet hans tidligere sekundant Peter Heine at Aronian ville vinne med 3,5-1,5, og etter to partier så de ikke bra ut. Men i tredje parti slo Magnus tilbake, og matchen er nå helt åpen. Aronian må nok fortsatt anses som favoritt (han er jo verdensfemmer og har igjen to hvite), men det er nå solide sjanser for at Magnus går videre.

Mandag skjedde også en annen viktig ting i norsk sjakk, som gikk atskillig mer ubemerket hen: NSF og Glitnir sendte ut pressemelding om Glitnir Blitz Norway. Det fremgår ikke av meldingen, men dette er den største samarbeidsavtalen med næringslivet i norsk sjakks historie.

image15
Magnus og Simen stiller til start i finalen av Glitnir Blitz Norway. (Foto: Glitnir)

Glitnir Blitz Norway består kort fortalt av to runder med lynsjakkturneringer i oktober. Lørdag 20. oktober spilles seks lynturneringer rundt om i landet (Oslo, Porsgrunn, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø). Disse vil bli spilt på utradisjonelle steder, slik som kjøpesenter. Et mål med Glitnir Blitz er å vise frem sjakken til folk som ikke oppsøker turneringer (det er jo de færreste). Turneringene teller i NVGP, men er åpne også for folk som ikke er medlemmer i NSF.

Vinnerne av kvalifiseringene blir fløyet inn til finalen, som spilles i Oslo lørdag 27. oktober. Her blir de innlosjert på hotell, så de kan forberede seg på beste måte. I finalen møtes kvalikvinnerne og ti inviterte spillere. Blant disse ti er Magnus og Simen, og minst en verdensstjerne. Hvem dette blir, er ikke klart ennå.

De 16 i finalen spiller cupturnering, hvilket er det optimale for medieinteressen. Finalen blir selvfølgelig seedet, så hvis Magnus og den andre i verdenseliten vinner de tre første rundene, møtes disse i finalen. Medieavtaler er ikke klare ennå, men jeg har forhåpninger om at man kan få til noe utenom det vanlige når det gjelder dekning.

På vegne av styret i NSF er jeg veldig fornøyd med å ha fått i stand avtalen med Glitnir. Det er den tredje store samarbeidspartneren på ganske kort tid. Det var ikke så alt for lenge siden vi for første gang signerte avtaler med Norske Vandrerhjem og Telio.

Jeg har nå vært president i NSF i snart tre år, og det har vært tre spennende år. Jeg synes det har skjedd en hel del positivt i NSF i løpet av disse årene. Samarbeidsavtalene over er noe jeg er veldig fornøyd med. Omleggingen av Grand Prix førte til en klar oppgang i antall deltagere og turneringer. Vedtak og gjennomføring av eliteserie var et viktig skritt fremover for norsk sjakk. En spennende ting er også planene om sjakk-OL i Tromsø i 2014. Og forbundet har bidratt til at vi har fått medieomtale som aldri før, takket være Magnus' fremganger.

Viktigst (men som sikkert få har fått med seg) er nok likevel at det er blitt mye mer orden i NSFs økonomi. I fjor gikk forbundet med et solid overskudd, hvilket var nødvendig. Og det er ryddet opp i mange gamle forhold, slik at man nå kan er klar for tiden fremover.

Bak den positive utviklingen står hele styret og administrasjonen i NSF. Og hele sjakk-Norge, gjennom det store arbeidet som utallige ildsjeler nedlegger uke etter uke.

Alle i styret fortjener takk, men la meg likevel trekke frem to personer: Helge A Nordahl har gjort en meget stor jobb som visepresident (2004-05) og kasserer (2005-07). Øistein Yggeseth har fortsatt sin enorme innsats som turneringssjef og ratingsjef. Bare oppsett av seriesjakken er litt av et puslespill, noe ikke alle innser. Blant annet skal bortekamper med lang reisevei fordeles på alle lag. Og ikke bare i inneværende sesong; det tas hensyn til reiser tidligere år.

For egen del sier jeg meg fornøyd med min innsats som president de siste tre årene. Nå er tiden inne for å la noen andre ta over roret. Det samme føler en del av de andre som kom inn i styret sammen med meg i 2004.

Det blir derfor ganske store utskiftninger i styret på årets kongress. Det går sikkert bra, for det er faktisk en god del flinke folk innen sjakken. Hvis ryktene stemmer, er det en av norsk sjakks kjernekarer som blir ny president. Det lover godt for norsk sjakk i tiden fremover.  

Korsvoll norgesmestere!

06.mai.2007 @ 19:38

Korsvoll skole ble i dag norgesmestere for barneskoler! I NM for skolelag, som ble spilt i Masfjorden utenfor Bergen denne helgen, ble det klar seier til 1911U-erne. Laget tok hele 24 av 28 mulige poeng, og vant seks av sju kamper (den siste endte uavgjort). Med det var de klart foran toer Karlsrud.


image14
Korsvolls norgesmestere for skolelag, f.v. Ådne Tverfjell Madsen, Odd Martin Guttulsrud,
Johannes Høva Bøhler og Markus Teigset. (Foto: Siri Lin Brekke.)


Det ble 6,5 av 7 på førstebord for Odd Martin, 6 poeng for andre- og tredjebord Johannes og Ådne, og 5,5 poeng for Markus på fjerdebord. Imponerende greier. Med seieren er laget kvalifisert til nordisk mesterskap for skolelag til høsten, det skal bli spennende å se om de kan nå opp der.

Mesterskapet var Korsvolls tredje på rad. I fjor ble det seier på hjemmebane. (Da spilte Bendik Berntsen-Øybø på laget, han går nå på ungdomsskolen og er blitt erstattet av Markus). For to år siden ble det også førsteplass, den gang med Morten Lillehagen, Bendik Berntsen-Øybø, Lars Furu Kjelsås og Odd Martin Guttulsrud på laget. Guttulsrud har med andre ord vunnet tre år på rad  - en uvanlig prestasjon!

Rundt 1990 prøvde jeg selv å bli norgesmester for skolelag med Korsvoll (sammen med bl a Kristian Trygstad), men klarte det ikke. Finn Møller har hatt sjakk for barn på Korsvoll i 40 år eller noe slikt, det er veldig morsomt at skolelaget nå er Norges beste. Sammen med Johs R Kjeken (som var lagleder i Masfjorden) utgjør han et trenerteam som ser meget vanskelig ut å matche for andre klubber.

Det ble også bronse til 1911U, ved Kringsjå skole. I fjor tok 1911Us tre skoler alle plassene på pallen, riktig så bra gikk det ikke i år. Men man kan vel ikke klage med gull og bronse!

1911U hadde også med fire andre lag, som alle gjorde en fin innsats. Kjelsås ble nummer sju, Kjelsås andrelag (springere) ble nummer 18, Kringsjås andrelag ble nummer 22, og Korsvolls andrelag endte på 25. plass. Det var 29 lag med i barneskoleklassen.


I ungdomsskoleklassen vant Gjesdal skole (fra Sandnes) foran Sandnes skule (fra Masfjorden). Bronsen gikk til Alta. Gratulerer til alle tre! Det må være veldig lenge siden sist Nord-Norge tok medalje i NM for skolelag, så Altas bronse var svært hyggelig.

Mer om NM for skolelag finner man på turneringens hjemmeside. Takk til Masfjorden SKU for et fint arrangement!


Sommersjakkskolen 2007

05.mai.2007 @ 21:41
Som vanlig blir det sommersjakkskole for barn og ungdom første uke av sommerferien. Siste sjakkskole var i vinterferien, og var en suksess. (Som vanlig, må det være lov å si.)

Sommersjakkskolen avholdes som vanlig på Bygdøy skole, og opplegget er også som tidligere år. Det blir blant annet sjakktrening, fotball, grilling, simultan mot en sterk spiller, sjokk og selvfølgelig vanlig sjakkspilling. Trenere og ledere er Torbjørn Hansen, Andreas Moen, Silje Bjerke, Marte Egeland og jeg. Dvs de samme som i fjor, med Marte i tillegg.

image13
Her er det Atle Grønn som gir
simultan mot deltakerne.

Vi har i år satt et tak på 80 deltakere. Interesserte må derfor melde seg på snarest, hvis man vil være sikker på å få være med. Pr dags dato er det ca 40 deltakere, men det vil nok komme mange den nærmeste tiden nå. Når vi er kommet et godt stykke ut i mai, nærmer sommerferien seg for alvor (også i foreldres bevissthet).

Mye mer informasjon finnes i invitasjonen. Hvis du lurer på noe, ta kontakt med Silje (se info i invitasjonen). Eller legg inn en kommentar her!

hits