img

Norges beste klubb

27.jan.2007 @ 23:54:29

Hvilken klubb er Norges beste? Altså ikke beste i betydningen hyggeligste eller noe slik. Det blir for vanskelig å måle. Men beste i betydningen sterkeste, den med høyest spillestyrke.

En veldig naturlig måte å finne det ut på, er selvfølgelig å se på tabellen i Telioserien. Der er
Oslo Schakselskap i suveren ledelse, og de kan dermed med rette kalle seg landets beste klubb.

Men antallet bord i eliteserien - seks spillere på hvert lag - er noe tilfeldig satt. Det er jo ikke som i fotball, der det alltid er 11 spillere på laget i seriøse sammenhenger. I sjakk er det fire spillere på hvert lag i NM for klubblag (les mer om mesterskapet her), mens det er åtte bord i blant annet den svenske Elitserien og i den tyske Bundesligaen (der det nylig var duket for debut for Magnus).

Så hva hvis det var 20 spillere på hvert lag? Eller 50? Hvem ville vinne da? Dette er ikke bare en tankeøvelse, takket være Ivar Areklett (han med sjakkquizen). Han har sett på alle spillerne på NSFs ratingliste og så gitt klubbene poeng etter hvor mange de har på liste. For hver elitespiller (over 2300 i rating) får klubben 10 poeng, en mesterspiller gir sju poeng og så videre ned til klasse fem (under 1000 i rating), der hver spiller gir klubben ett poeng.

Når man gjør slik, får det også noe å si hvor mange som er med i klubben, og hva nivået er på de som ikke er blant de ti beste i klubben.

Så hvem er best etter Arekletts modell? Det er fortsatt Oslo Schakselskap - og de er like suverene her som i Telioserien! De er faktisk 99 poeng foran neste klubb (som er Nordstrand). OSS leder med femten spillere i klasse 4 pluss elleve spillere i klasse 2 pluss én spiller i klasse 1 pluss to elitespillere. For eksempel. Det er mye.

Jeg registrerer også med glede at min egen klubb 1911 har gjort et byks på listene. På listen for 1. juni 2000 hadde vi 19 spillere med rating, én av disse hadde over 2000, totalt 78 poeng. Med det lå vi på delt 21. plass. Pr 1. juni 2006 har vi 68 spillere med rating, sju av disse er mester- eller elitespillere. Totalt 228 poeng og fjerdeplass på lista.

Men først og fremst gratulerer til OSS, som når det gjelder spillestyrke utvilsomt kan kalle seg Norges beste klubb. De har også en pen poengfremgang de siste seks årene, fra 286 til 374.

Her kan du finne alt om Ivar Arkekletts klubbrangering.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=3830103
hits