Gode tider for norsk sjakk

30.mai.2007 @ 13:03
Det går bra med norsk sjakk om dagen.

Magnus Carlsen imponerer stort i VM-kvartfinalen mot verdensfemmer Levon Aronian. Før matchen tippet hans tidligere sekundant Peter Heine at Aronian ville vinne med 3,5-1,5, og etter to partier så de ikke bra ut. Men i tredje parti slo Magnus tilbake, og matchen er nå helt åpen. Aronian må nok fortsatt anses som favoritt (han er jo verdensfemmer og har igjen to hvite), men det er nå solide sjanser for at Magnus går videre.

Mandag skjedde også en annen viktig ting i norsk sjakk, som gikk atskillig mer ubemerket hen: NSF og Glitnir sendte ut pressemelding om Glitnir Blitz Norway. Det fremgår ikke av meldingen, men dette er den største samarbeidsavtalen med næringslivet i norsk sjakks historie.

image15
Magnus og Simen stiller til start i finalen av Glitnir Blitz Norway. (Foto: Glitnir)

Glitnir Blitz Norway består kort fortalt av to runder med lynsjakkturneringer i oktober. Lørdag 20. oktober spilles seks lynturneringer rundt om i landet (Oslo, Porsgrunn, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø). Disse vil bli spilt på utradisjonelle steder, slik som kjøpesenter. Et mål med Glitnir Blitz er å vise frem sjakken til folk som ikke oppsøker turneringer (det er jo de færreste). Turneringene teller i NVGP, men er åpne også for folk som ikke er medlemmer i NSF.

Vinnerne av kvalifiseringene blir fløyet inn til finalen, som spilles i Oslo lørdag 27. oktober. Her blir de innlosjert på hotell, så de kan forberede seg på beste måte. I finalen møtes kvalikvinnerne og ti inviterte spillere. Blant disse ti er Magnus og Simen, og minst en verdensstjerne. Hvem dette blir, er ikke klart ennå.

De 16 i finalen spiller cupturnering, hvilket er det optimale for medieinteressen. Finalen blir selvfølgelig seedet, så hvis Magnus og den andre i verdenseliten vinner de tre første rundene, møtes disse i finalen. Medieavtaler er ikke klare ennå, men jeg har forhåpninger om at man kan få til noe utenom det vanlige når det gjelder dekning.

På vegne av styret i NSF er jeg veldig fornøyd med å ha fått i stand avtalen med Glitnir. Det er den tredje store samarbeidspartneren på ganske kort tid. Det var ikke så alt for lenge siden vi for første gang signerte avtaler med Norske Vandrerhjem og Telio.

Jeg har nå vært president i NSF i snart tre år, og det har vært tre spennende år. Jeg synes det har skjedd en hel del positivt i NSF i løpet av disse årene. Samarbeidsavtalene over er noe jeg er veldig fornøyd med. Omleggingen av Grand Prix førte til en klar oppgang i antall deltagere og turneringer. Vedtak og gjennomføring av eliteserie var et viktig skritt fremover for norsk sjakk. En spennende ting er også planene om sjakk-OL i Tromsø i 2014. Og forbundet har bidratt til at vi har fått medieomtale som aldri før, takket være Magnus' fremganger.

Viktigst (men som sikkert få har fått med seg) er nok likevel at det er blitt mye mer orden i NSFs økonomi. I fjor gikk forbundet med et solid overskudd, hvilket var nødvendig. Og det er ryddet opp i mange gamle forhold, slik at man nå kan er klar for tiden fremover.

Bak den positive utviklingen står hele styret og administrasjonen i NSF. Og hele sjakk-Norge, gjennom det store arbeidet som utallige ildsjeler nedlegger uke etter uke.

Alle i styret fortjener takk, men la meg likevel trekke frem to personer: Helge A Nordahl har gjort en meget stor jobb som visepresident (2004-05) og kasserer (2005-07). Øistein Yggeseth har fortsatt sin enorme innsats som turneringssjef og ratingsjef. Bare oppsett av seriesjakken er litt av et puslespill, noe ikke alle innser. Blant annet skal bortekamper med lang reisevei fordeles på alle lag. Og ikke bare i inneværende sesong; det tas hensyn til reiser tidligere år.

For egen del sier jeg meg fornøyd med min innsats som president de siste tre årene. Nå er tiden inne for å la noen andre ta over roret. Det samme føler en del av de andre som kom inn i styret sammen med meg i 2004.

Det blir derfor ganske store utskiftninger i styret på årets kongress. Det går sikkert bra, for det er faktisk en god del flinke folk innen sjakken. Hvis ryktene stemmer, er det en av norsk sjakks kjernekarer som blir ny president. Det lover godt for norsk sjakk i tiden fremover.  

Kommentarer:
Postet av: Jøran Aulin-Jansson

Hei Torstein,
og gratulerer med avtalen mellom NSF og Glitnir.
Vil også si meg lei for at deler av det "gamle" styret går av. Det er synd for norsk sjakk, men ett comeback fra noen av dere er vel ingen umulighet ?!
PS, flott å høre at du blir etterfulgt av "en av norsk sjakk's kjernekarer" Jeg har hørt noe annet.

30.mai.2007 @ 18:40
Postet av: Anonym

Fint at styret endelig viser god dømmekraft! Dere tok ikke knekken på mer enn en generalsekretær, ett USF-styre og en GM-tittel.

30.mai.2007 @ 20:57
Postet av: Torstein

Ja, dette med kjernekar kan nok diskuteres. Men det er tross alt tale om en person med en uhyggelig lang merittliste innen sjakken.
Så er det hyggelig å se at en så enkel sak som å gi seg kan fremkalle glede hos sjakkspillere. Det har jeg for så vidt erfart ved brettet tidligere.

30.mai.2007 @ 23:14
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: Bjørneboe, av og til litt relevant fortsatt

Ironisk distanse er et must.
Viktig å ha lest "10 bud til en ung mann som vil fram i verden".

31.mai.2007 @ 09:10
Postet av: Postmannen

At man av og til sitter med skjegget i postkassa
er et kjent fenomen for postmannen og at budbringeren av og til få litt mer kjeft enn strengt tatt fortjent vet også postmannen.
Men stort sett blir jobben gjort etter beste evne og vilje,så stå fortsaett på både posten og sjakken skal frem!

31.mai.2007 @ 10:35
Postet av: anonym nr. 2

Det blir vel mange Oslo-folk som tar turen vestover... litt urettferdig system kanskje?

31.mai.2007 @ 11:42
Postet av: Torstein

Urettferdig i hvilken forstand?

31.mai.2007 @ 12:23
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: anonym nr. 2

vel, det blir jo mye vanskeligere for Oslo-spillerene å kvalifisere seg. Sett at over 90% av Norgeseliten bor i Oslo og omegn, blir den turneringen MYE tøffere å kvalifisere seg fra. Ergo blir også nivået på finalen lavere

31.mai.2007 @ 16:09
Postet av: Torstein

Jeg synes ikke det er urettferdig, det er jo fritt frem for spillere på Østlandet å dra til en av de andre turneringene.
Det er også et poeng at det er mye enklere å bli toppspiller om man bor i Oslo-området. Så jeg synes ikke det minste synd på spillerne fra Oslo.

31.mai.2007 @ 20:39
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: anonym nr. 2

"Det er også et poeng at det er mye enklere å bli toppspiller om man bor i Oslo-området"
no futher comment needed? Det er jo bare latterlig
Torstein, og det håper jeg du forstår selv...
selv håper jeg å slippe kvalifiseringen ved å bli en av de inviterte :P ambisjoner har da aldri skadet noen? hehe

31.mai.2007 @ 23:06
Postet av: Torstein

Latterlig?
Hvor enkelt tror du det er å bli bedre enn 1500 på et sted der det ikke finnes en eneste spiller over 1250? For ikke å snakke om hvor vanskelig det er å bli mesterspiller på et slikt sted.
Selvfølgelig er det mye enklere å bli elitespiller på et sted der det er et stort miljø for elitesjakk. Det er da fullstendig opplagt.

31.mai.2007 @ 23:12
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: Kjell Arne Lilleløkken

hei
ønsker alle lynhaier og andre anonyme oslofolk velkommen til turneringen i Trondheim slik at dere kan få en fair sjanse til å kvelifisere dere..:-)

31.mai.2007 @ 23:44
Postet av: Trond S.

"Hvis ryktene stemmer, er det en av norsk sjakks kjernekarer som blir ny president".
Så det er ryktene som velger ny president. Hadde ikke fått med meg det, trodde det var kongressen.

03.jun.2007 @ 17:20
Postet av: Analogi

"Hvis ryktene stemmer, har A og B blitt kjærester".
Så det er ryktene som gjør at folk blir kjærester. Hadde ikke fått med meg det, trodde det var folk sjøl som bestemte.

04.jun.2007 @ 14:31
Postet av: LSL

Hei Torstein!
Takk for flott arbeid for sjakken i presidentperioden din! Ta det som eit teikn på at du har sett spor etter deg når du får kritikk! "Den som har begge beina på jorda, står stille" - heiter det. Det rører seg i sjakk-Norge for tida, og det er positivt! Du må berre stole på at det du har gjort, har medverka til utviklinga. Klart at det alltid vil vera dei som er usamde, og det er veldig lett å kritisere. Men lat oss håpa at din etterfølgjar også tør å stå for noko, slik at sjakken kan få fortsatt vekst og auka popularitet. Takk for innsatsen! =)

05.jun.2007 @ 08:14
Postet av: Ole Valaker

Torstein har selvsagt gjort en god jobb. Dette styret vil bli stående som det som har gjort mest for norsk sjakk på lang, lang tid - tenker både på nye sponsoravtaler, jobbing opp mot media, omorganisering av turneringstilbudet og jammen har de ikke fått skikk på økonomien også.
Vi har noen skrekkeksempler på styrer som har vært mer opptatt av tittel og CV-en enn faktisk å gjøre noe, i så måte har Bae og co vært en forfriskende kontrast.
"LSL", kritikken du snakker om, at noen anonyme fortsatt griner fordi styret var voksne i Telio-stormen (ser at også sjakkbladet og Djurhuus har oppsummert saken helt rett!), må bare regnes som et ekstra pluss for styret.
Det minner om den rakryggete dommeren som korrekt gir gult kort til en spiller på hjemmelaget, mens publikum og spillere hyler selv om de innerst inne vet at det var rett.
Hva anonym hjemmefan nummer 1003 og 2413 på tribunen måtte mene, er like uinteressant for vurderingen av dommerens innsats som de anonyme primalropene vi har sett på bloggene til Torstein og meg.

05.jun.2007 @ 12:29
URL: http://olevalaker@nettavisen.no
Postet av: hjemmefan nummer 1004

Det må være første gang noen har sammenliknet Djurhus med en rakrygget dommer..

05.jun.2007 @ 12:45
Postet av: olev

Prøv å lese en gang til. Det burde ikke være så vanskelig: Styret = Teliosak-dommer.

05.jun.2007 @ 12:57
Postet av: Roligan

Oppstyret var vel mer på grunn av at presidenten kjørte ut sin mening om saken på bloggen sin FØR saken var behandlet av styret...
Godt hjulpet av en sidekick som strengt tatt ikke har særlig mer autoritet enn f.eks. anonym nr.1013. Selv om han av en eller annen grunn gir sin egen mening høyere verdi enn disse.

05.jun.2007 @ 15:12
Postet av: olev

Eventuelt skyldtes oppstyret at noen ikke tålte å høre det Bae sa. Ingenting svir som sannheten.
Hyggelig hvis det var "godt hjulpet" av meg. Da får jeg dele æren med Djurhuus og mange andre.
Og ja, signerte kommentarer - ikke bare mine - er selvsagt mer verdifulle.

05.jun.2007 @ 16:38
Postet av: Roligan

"Sannheten" (om hva presidenten mente?!) var hverken sviende eller overraskende, ei heller hva andre parter i saken mente.
At saken førte til en klargjøring av reglene, var en god ting.
Mitt poeng var at han selvfølgelig burde holdt MENINGEN sin for seg selv og overlate saken til RU, i stedet for å publisere sitt personlige syn på saken på en flittig lest blogg, dager etter Øgaards siste GM-napp. "Litt" klønete, kanskje?
At Bae & Valaker selv spiller på to andre lag i samme serien, ville kanskje vært enda en grunn til å tråkke litt varsomt. Hvis man hadde hatt litt alminnelig folkeskikk, mener jeg.
Ellers er det vel heller aldri noen som har benektet de faktiske kjensgjerningene rundt saken (eller hatt noen grunn til det),
men jeg forstår at du har behov for å glorifisere virkeligheten ved å hevde dette, for å skape noen greie skyggefiender.
Uten disse ser jo nemlig bloggfektingen din litt patetisk ut, sånn i ettertid.

05.jun.2007 @ 22:28
Postet av: olev

"Klargjøring av reglene"? Morsomt. Forbundet måtte lage NYE regler for å hindre reprise. Så spesielt var det lagene fant på.
NSb har også oppsummert dette korrekt, gjennom Djurhuus' drepende kommentar.
Men vi tilhører jo alle et lag og en klubb og ingen av oss har folkeskikk og hele styret er dumme som brød.
Så da er det bare å ture frem for de som har lyst til å sette norsk sjakks rykte på spill.
Med et mulig unntak for et par anonyme bloggfektere, tror jeg alle er glade for at styret reagerte.

05.jun.2007 @ 23:28
Postet av: Anonym

Oss anonyme imellom:
Valaker mener Djurhuus kommentar i NSB er korrekt og helt treffende. Jeg er helt enig i dette, men forstår ikke hvorfor Valaker er det.
Valaker gikk jo hardt ut med sterk kritisering av Moss SK sitt remitilbud, lenge før det ble kjent at OSS hadde ytet Moss SK bistand. Djurhuus ser ingenting galt i denne remisen, men ifølge Valaker og Bae ødela det jo Telioserien og sjakkens rekruttering etc. etc.
Jeg kjenner kun Valaker gjennom hans skriverier, men det er lett å se at hans "journalistiske" erfaring er hentet fra norges desidert dårligste nettavis. Det er nok derfor vi ser de patetiske krigstypene i hans overskrifter. Han har forsøkt å lage skandale og blest om en saker før noen evt. skulle bli ble dømt, og i ettertid heller ingen ble dømt. Dette har han kunnet reklamere for øverst på Nettavisens sjakkside (jada Valaker -bloggen er din, og ikke Nettavisens, men jammen står linken bra plassert).
Min mening er at "se & hør" vinklingen i Valakers artikler og innlegg ødelegger mer for rekrutteringen i sjakken enn det som skjedde i Telioserien. Men når Nettavisen er fora, kan vel ikke mer forventes.
Som eksempel på Nettavisens informative artikler kan jo nevnes at vi her om dagen kunne lese at denne avisen hadde funnet ut at vi nordmenn ville få mer utbetalt i feriepenger i år enn ifjor. Og jammen kunne de de informere at det var enkelte som kunne forvente seg mer utbetalt enn gjennomsnittet!
Det siste har ikke noe med sjakk å gjøre, men er et godt eksempel på den type journalistikk Valaker står for.
Mer har ikke jeg å si om saken. Sylvia har tidligere skrevet helt treffende innlegg om Valaker, og de står meget stabilt alene.

06.jun.2007 @ 08:50
Postet av: olev

Det er søtt med enkelte som skal kommentere journalistikk. Gode saker de ikke liker, er alltid "Se og Hør".
Jeg kommer selvsagt til kort med Journalisthøgskole og ti års erfaring fra steder som BT, Forsvarets Forum, Dagbladet, Nettavisen og Smaalenene Avis.
I mitt epistemologiske mørke har jeg forvillet meg til å holde kurs for journalistene i Nationen, Bondebladet, NA24, iBergen og snart ABC Nyheter. De krever nok pengene tilbake når de ser det overbevisende innlegget på bloggen her kl 08.50.
Forresten, jeg jobber ikke i Nettavisen lenger (bare med sjakk). Jeg er desksjef i Aller, så nå er det tid for å ta DinSide, Digi og ITavisen. Ja, gjør det. Vi trenger litt underholdning på fredagspilsen :)

06.jun.2007 @ 21:31
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Arne Hovland

Takk til Bae for fremragende innsats som president!

08.jun.2007 @ 14:05
Postet av: ?

Jeg vil berømme deg Torstein for at du har gjort en suveren innsats for norsk sjakk i din presidentperiode. Selv har jeg hatt stor glede å jobbe sammen med deg en stund og selv om vi ble så uenige om en spesiell sak at jeg valgte å fratre fra styret gir det meg ingen grunn til å underkjenne din ekstreme innsats for norsk sjakk. Du har gjort mye, mye mer enn hva man kan forvente i en ulønnet posisjon, og har absolutt satt varige spor som en av de mest betydningsfulle presidenter i NSF. Jeg takker deg Torstein for din guts, og når du tenker tilbake på din innsats bør du ha grunn til å være stolt over hva du og ditt styre har utretta.
Hvil deg nå en stund gode mann, men kjenner jeg deg rett vil norsk sjakk nyte godt av din arbeidskraft og din iver for sjakken også i årene som kommer. Din sjakklubb er jo Norges suverent beste på nyrekruttering, og slikt inspirerer alle. Vær stolt av deg selv!
Trakk for innsatsen så langt Torstein! Og velkommen til ACC, Tromsø :)

09.jun.2007 @ 02:15
Postet av: Jan S

Joda det var meg i innlegget nyst.

09.jun.2007 @ 02:16
Postet av: Torstein

Takk for hyggelig tilbakemelding! Dere får stå på videre selv også!
Vedrørende rekruttering i 1911, la meg få skryte bittelitt. I siste runde av NM for klubblag denne helgen spilte 1911s andrelag mot Kristiansand. På tredjebord spilte Erik Botheim (født 2000!) remis mot Terje Torgersen, rating 1847. Det må vel være første gang i norsk sjakkhistorie at en sjuåring klarer poeng i et ratet parti mot en spiller i klasse 1!

11.jun.2007 @ 01:22
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: Spåmannen

Botheim-brødre = Agdestein om et titalls år.

11.jun.2007 @ 19:25
Postet av: Sylvia

Salutt til alle som gjør plikttjeneste for norsk sjakk og ofrer tid og krefter på tillitsverv, slik Torstein har gjort i en årrekke. Ikke bare i Sentralstyret, også lokalt har Bae engasjert seg. Jeg håper og tror vi får se Torstein i sjakkverv igjen en gang i framtiden. Nå ønsker jeg presidenten lykke til videre i livet :-)

11.jun.2007 @ 23:42
Postet av: Torstein

Takk for det. Jeg har fortsatt verv i 1911, 1911U og OSU, så jeg blir nok ikke helt borte :)

12.jun.2007 @ 00:15
URL: http://torstein.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5451471
hits