img

Lagsjakk

11.jan.2007 @ 14:54:53
Det har skjedd en god del på lagsjakkfronten de siste årene. Først ble opplegget for NM-finalen endret, slik at det fra 2003 også var åpen gruppe under finalen. Dette skjedde etter at kongressen i 2002 forkastet et forslag fra styret om å opprette en landsdekkende eliteserie. Man fortsatte dermed med regionale kvalifiseringer til NM-finalen.

I 2005 ble det presentert et nytt (og billigere) opplegg for hvordan elitserien skulle avvikles. Denne gang ble forslaget vedtatt med overveldende flertall. Styret lagde senere regler for eliteserien, blant annet at hver klubb bare kan ha med ett lag i eliteserien. Det synes jeg fortsatt er et meget godt vedtak. Det er helt utenkelig at en fotballklubb kan ha to lag i eliteserien. Fotball er jo noe helt annet og større enn sjakk, men vi bør prøve å være like seriøse.

Nettopp dette med seriøsitet bør gjennomsyre alt vi gjør. Hvis ikke en gang vi sjakkspillere tar vår aktivitet alvorlig, hvordan kan vi da forvente at noen andre gjør det?

En ting jeg vet at en god del irriterer seg over, er at det høyt oppe i seriesystemet er en del klubber uten noen ordentlig spillekveld eller ungdomsvirksomhet. "Liksomklubber" er navn som har blitt brukt om blant annet Oslo Vest, Black Knights (Oslo) og Team Bjørnsen (Tromsø).

Fotballforbundet har visstnok regler som sier at alle klubber må ha ungdomsvirksomhet (eller søke om dispensasjon). Det er et spørsmål om ikke vi burde innføre en tilsvarende regel, eller i det minste kreve at alle klubber har en spillekveld som er åpen for alle interesserte.

Et styremedlem i Team Bjørnsen sier i klubbens gjestebok at "...vi driver ikke med organisert sjakk for alle mellom 7-85" og at "[vi er] selektive på hvem som kan bli medlemmer". Nå er dette forhåpentlig ikke klubbens syn, men det reiser et interessant spørsmål. Ønsker vi å ha klubber med et slikt syn i eliteserien? Eller bør alle klubbene i eliteserien ha en yngres avdeling, der barn og unge motiveres av at de en gang kan spille på klubbens eliteserielag? Jeg bare spør.

Det som er sikkert er at lagsjakk er forbaska moro (stort sett). Vinner man, så har man i tillegg gjort noe for lagkameratene. Tap er aldri morsomt, men man kan jo vinne kampen likevel. Og hvis ikke, så er det gjerne flere på laget som tapte. Det er jo en trøst.

Denne helgen spilles fjerde til sjette runde av TelioserienHaraldsheim Vandrerhjem i Oslo. Min klubb 1911 fikk en god start med en seier og en uavgjort første helg (og et tap). Denne helgen møter vi Moss, Bergens og Randaberg. Jeg ser at Ole V har troen på oss mot Moss. Vi får se. Jeg håper i hvert fall vi kan få med oss et par lagpoeng denne helgen.

Her er et bilde av 1911s lag før starten av den historiske første runden i Telioserien, den første landsdekkende toppserien i sjakk.

1911s Teliolag

Fra venstre Frode Urkedal (årets juniornorgesmester), Øyvind Bentsen (sjakkdommer og best i landet på live overføring av sjakk på nettet), Kenneth Gvein (sjekk Metronet!), Silje Bjerke (nr 1 i Norge på kvinnelista), Torbjørn R Hansen (veldig god spiller med GM-napp i Rilton Cup 03-04) og meg.

PS. I 2007 spilles NM for klubblag etter nytt opplegg. Det blir sjakkens svar på cupen i fotball. Styret har for ikke lenge siden bestemt at det første mesterskapet spilles på Hotel Astor i Stavanger fra 8. til 10. juni. Etter reglementet er det fire spillere på hvert lag, og det spilles 6 runder monrad. Vi har jo ikke hatt noen helgeturneringer for lag, så jeg tror dette er noe mange har lyst til å være med på. Hvis dette er aktuelt for deg, få med deg tre andre fra klubben og ta turen til Stavanger. Hvis du ennå ikke er medlem i NSF, hva somler du med? Vi sees i Stavanger!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=3524820
hits